Cele mai bune obiceiuri pentru sanatatea ta
Am ajuns demult la concluzia ca medicamentele ne ajuta in putine situatii, rolul lor fiind acela de a trata simptomele, nu cauzele adevarate ale bolii. Medicii urmeaza protocoalele pe care le-au invatat de la profesorii lor, putini au curiozitatea sa cerceteze in profunzime. De altfel, cele mai multe studii se fac pe medicamente, care pot aduce profit ulterior. Sunt prea putine studii de mare amploare care sa nu implice industria farmaceutica.
Imi place ca tot ceea ce fac sa fie perfect si am inceput sa cercetez bazele alimentatiei cand am adus primul copil pe lume. M-a pasionat aceasta tema, mai ales ca este un subiect atat de dezbatut si de controversat.
Un aspect important de luat in seama este sa avem grija de sanatatea noastra si sa adoptam obiceiuri sanatoase, inlocuindu-le pe cele care ne dauneaza. Astfel, vom reusi sa prevenim aparitia bolilor, caci tratarea lor este mult mai anevoioasa.
Cele mai puternice recomandari pentru sanatatea noastra sunt:
1. postul intermitent
Pentru cercetarile sale privind procesele care se intampla in fasting, japonezul Yoshinori Ohsumi a luat premiul Nobel pentru Medicina in 2016. Acesta arata ca in timpul postului intermitent, celulele noastre incep procesul de autofagie, prin care componente celulare deteriorate sunt degradate si reciclate, furnizand combustibil pentru energie si pentru reinnoirea componentelor celulare. Mai mult, acesta a identificat genele raspunzatoare pentru declansarea autofagiei. Aceasta autofagie are loc in mod natural atunci cand suntem bolnavi si nu avem pofta de mancare.
Medicul japonez descrie idea de ferestre alimentare, adica intervalul in care ne alimentam si cel de post, in care putem bea doar apa sau ceai neindulcit.
Nu avem nevoie de trei mese pe zi si doua gustari decat daca vrem sa ne punem la ingrasat. Bebelusii mananca din 3 in 3 ore. Noi trebuie sa dam stomacului repaos pentru a digera, nu sa consumam exagerat de multa energie pentru digestie.
Eu nu pot dormi bine daca ma culc cu burta plina, ci din contra, daca sar peste cina.
2. sportul regulat
Exista nenumarate studii care arata ca persoanele active fizic au o speranta de viata mai mare, cu o calitate a vietii mai crescute. Conform unor studii, sedentarismul cantareste cel putin la fel de mult ca si fumatul in deteriorarea sanatatii.
Mai este si conceptia gresita ca cei care au o greutate in parametri normali nu au nevoie sa faca sport. Toate studiile arata ca pierdem masa musculara si osoasa pe masura ce inaintam in varsta, indiferent daca suntem slabi sau nu. Sportul ne ajuta sa reducem aceasta pierdere. Mai nou, sarcopenia este intalnita si la persoane tinere, nu doar la cele foarte in varsta, doar din pricina sedentarismului.
Sportul regulat activeaza si sistemul limfatic, ne ajuta sa avem un somn mai odihnitor si o dispozitie mult mai buna. Sunt nenumate beneficii aduse de activitatea fizica. Iti recomand sa incepi chiar de acum, daca esti sedentar.
3. hidratarea
Cea mai auzita recomandare este sa consumam zilnic cel putin 2l de apa pe zi, insa fiecare trebuie sa stie ce e mai bine pentru corpul sau in functie de greutate, anotimp, efortul fizic depus, varsta si alimentatia sa.
Ca indicatie, este important ca urina sa aiba o culoare deschisa; cu cat aceasta este mai inchisa, cu atat suntem mai deshidratati.
Trebuie sa tinem insa seama ca sunt alimente care schimba culoarea urinei (de exemplu sfecla rosie).
Bauturile racoritoare din comert nu ne hidrateaza; chiar daca contin in mare parte apa, acestea au o cantitate foarte mare de zahar sau indulcitori, care ne imbolnavesc si ne ingrasa.
Recomand site-ul dnei Claudia Benea, somelier de apa care a aprofundat in detaliu subiectul si cartea "Puterea vindecatoare a apei" de dr Fereydoon Batmanghelidj.
4. somnul suficient
Toate procesele de curatare, refacere si reinnoire celulara se intampla in timpul somnului care are loc noaptea. Pentru cei care lucreaza in ture de noapte, somnul de peste zi nu reuseste sa compenseze si sa refaca organismul asa cum se intampla noaptea. De aceea, pesoanele care lucreaza in ture de noapte au risc mai mare pentru boli degenerative, in special Alzheimer sau Parkinson. Exista insa si reversul, ce e prea mult strica.
Studiile arata ca 7-9 ore de somn pe noapte sunt suficiente pentru un adult sanatos. Au nevoie de mult somn bebelusii si copiii mici. Conteaza foarte mult si ora la care ne punem la culcare si care este din ce in ce mai amanata pe masura ce tehnologiile avanseaza.
Recomand cartea "Despre Somn" scisa de Matthew Walker pentru cei care vor sa aprofundeze subiectul.
5. alimentatia corecta
Am citit nenumarate carti legate de alimentatie si concluzia este ca trebuie sa consumam legume, fructe, leguminoase, nuci si seminte, iar subiectul carne si produse din carne este foarte controversat. Totusi, eu inclin spre consumarea carnii foarte rar si in cantitate mica, daca e posibil fara carne rosie. Alimentele care nu sunt recomandate sunt cele procesate si puternic procesate, adica toate semipreparatele de la magazin, tot ce nu gasim in natura.
Sunt extrem de nesanatoase sucurile de orice fel, inclusiv sucurile de fructe. Este de preferat sa mancam fructele in starea lor naturala, pentru ca vin la pachet cu fibre, vitamine si minerale. Daca vrem un suc, mai degraba folosim legume precum telina, sfecla rosie, castraveti, ghimbir si putem imbogati gustul cu lamaie.
De altfel, este recomandat sa evitati toate mezelurile si produsele procesate din carne. Zaharul produce nenumarate daune in corpul nostru, e mai bine sa-l inlocuim cu altfel de dulciuri ca fructele proaspete sau deshidratate. Eu prefer 3-4 prune uscate sau putina ciocolata neagra cand mi-e pofta de ceva dulce.
Cele mai pretioase carti despre alimentatie mi se par cele scrise de Galina Satalova, Jean Valnet, Elena Nita Ibrian (primii doi autori au fost chirurgi si excelenti diagnosticieni, dna Ibrian ne da multe sfaturi de pus in practica cu mult bun simt si excelente retete).
6. consumul de superalimente
Scara ORAC (Oxygen Ralical Absorbancy Capacity)a fost creata pentru a masura capacitatea antioxidanta a diferitelor alimente (condimente, fructe, legume). Este important sa avem un consum zilnic de fructe si legume cu culori diferite, pentru a avea un aport mai mare de vitamine si minerale. Globalizarea ne ofera acces acum la condimente pe care doar regii si le permiteau in urma cu sute de ani. Ar fi pacat sa nu le integram in alimentatia noastra.
Iata cateva exemple: cuisoare, scortisoara, oregano, curcuma, pudra de roscove, semintele de chimen, piper, busuioc, salvia, ghimbirul, cimbrul, ceaiul verde, usturoiul, nucile si lista continua.
Scara ORAC este abordata in detaliu de dr Calin Marginean pe blogul sau, pentru cei care vor sa aprofundeze subiectul antioxidantilor.
7. renunta la vicii
Nimeni nu spune ca e usor sa renunti la vicii, insa cel mai important lucru pentru noi este cunoasterea. Trebuie sa stim ce consumam si ce efecte au aceste substante asupra corpului nostru. Un om bine informat, educat si cu o stima de sine crescuta isi asuma mult mai putine vicii, chiar deloc. Tutunul, alcoolul, drogurile, zaharul in exces ne ruineaza sanatatea pe toate planurile (fizic, psihic, spiritual). Pentru toate exista solutii, atata timp cat dorim sa ne atingem cea mai inalta forma spirituala a fiintei noatre. De ce sa ne lasam inrobiti de niste placeri? Putem obtine dopamina prin alte activitati, cum ar fi sportul, activitatile in aer liber, in natura, orice forma de arta (muzica, dans, pictura etc.), jocurile in echipa.
Important este sa devenim cat mai constienti de noi, sa fim prezenti in viata noastra si cu siguranta vom lua deciziile potrivite pentru noi si cei care ne iubesc.
Nu pot sa fiu sigura privind ordinea sfaturilor de mai sus. Toate sunt importante si ne influenteaza starea de sanatate, insa e bine sa facem pasi marunti si siguri pentru sanatatea noastra si sa facem treptat schimbari, ca sa fim siguri ca dezvoltam obiceiuri bune pe termen lung.