Ce apa folosim la prepararea ceaiului?
Fara apa nu putem trai mai mult de trei zile.
Corpul nostru este in cea mai mare masura, alcatuit din apa (intre 50 si 75%, in functie de varsta, sex si nivelul de hidratare).
Apa este un aliment, bogat in minerale. Aceste minerale sunt dobandite prin filtrarea acesteia prin multe straturi de roci, pietris, nisip in drumul pe care il parcurge din maruntaiele pamantului pana izvoraste la suprafata.
Poate multi dintre consumatorii de ceai folosesc apa de la robinet pentru prepararea ceaiului.
Afla in acest articol ce tip de apa este recomandat pentru prepararea ceaiului, dar si pentru alte bauturi.
Scurta legenda despre istoria ceaiului si apa
Ce apa folosim la prepararea ceaiului?
Afla de ce nu e bine sa folosesti apa de la robinet!
Ce ustensile sunt potrivite pentru prepararea ceaiului?
Cum prepar corect ceaiul?
Scurta legenda despre istoria ceaiului Lu Yu a scris Cartea Ceaiului in anul 780 d.Hr, acesta fiind denumit sfant protector al ceaiului in istoria Chinei. O povestire interesanta despre maiestria acestuia se refera la apa pe care o folosea pentru prepararea ceaiului. In perioada in care a trait Lu Yu, apa folosita la ceai avea o importanta deloc de neglijat.
Potrivit legendei, intr-o calatorie la raul Yangtze, Lu Yu a petrecut putin timp ca oaspete al unui inalt demnitar. Acesta a fost servit cu apa scoasa chiar din mijlocul raului, de unde se spunea ca este cea mai curata. Lu Yu a fost insa dezgustat, spunand ca a fost cel mai probabil luata din apropierea malurilor raului. Omul care adusese apa a recunoscut ca, pe cand se intoarcea la mal, a varsat din greseala apa si a umplut carafa cu apa din apropierea malului.
Ce apa folosim la prepararea ceaiului?
Apa folosita in prepararea ceaiului are un impact semnificativ asupra gustului si aromei acestuia. In general, se recomanda utilizarea apei proaspete si curate, pentru a obtine cea mai buna experienta de degustare.
Iata cateva recomandari pentru apa potrivita pentru ceai:
1. Apa filtrata
Utilizarea apei filtrate este o buna optiune, deoarece majoritatea filtrelor elimina impuritatile si clorul din apa de la robinet (acestea afectand gustul si calitatea ceaiului obtinut).
2. Apa minerala naturala
Apa minerala naturala este o optiune foarte buna (pentru ceai, limonada si bauta ca atare), insa trebuie sa stii ca o apa cu un continut mare de minerale poate influenta gustul ceaiului. Expertii recomanda pentru ceai folosirea unei ape cu o cantitate mai mica de minerale, pentru un gust cat mai pur al ceaiului.
3. Evita apa prea dura
Apa prea dura poate afecta gustul ceaiului si poate lasa reziduuri si urme pe ceasca si pe ceainic. Daca apa din zona ta este prea dura, poti folosi apa imbuteliata sau filtre speciale.
4. Apa la temperatura potrivita
Fiecare tip de ceai are recomandari specifice privind temperatura apei folosite. Daca apa a ajuns la temperatura potrivita pentru ceaiul pe care l-ai ales, nu o lasa sa fiarba mai mult decat ai nevoie.
Ceaiul alb si ceaiul verde se prepara cu apa la temperatura de 75-82°C, in timp ce ceaiul oolong la temperatura intre 90-93°C, ceaiul negru poate fi preparat cu apa mai fierbinte (95-100°C).
Este bine sa respecti recomandarile, un ceai infuzat prea mult poate avea un gust diferit, neplacut.
Afla de ce nu e bine sa folosesti apa de la robinet si cum te poti bucura de un ceai mai sanatos!
Apa de la robinet provine de cele mai multe ori din rauri care sunt puternic poluate. In Bucuresti, folosim apa din Dambovita si Arges. Apoi este tratata cu ozon, decantata, i se corecteaza ph-ul cu picaturi de lapte de var si acid sulfuric. Dupa aceea este filtrata, apoi se adauga substante de curatare, sulfat de aluminiu, var si clor.
Furnizorii de apa potabila raspund de potabilitatea apei pana la intrarea apei pe conducte. Insa in Bucuresti, apa spala 2500 km de conducte principale inainte sa ajunga la noi. Apa de la robinet contine aluminiu, benzen, acrilamida, cianuri, mercur, plumb. Prin legea 458 din 2002 completata de legea nr 311 din 2004 privind Calitatea apei potabile sunt reglementate cantitatile maxime de metale grele, pesticide, clor, fluor, sulfati, azotati.
Prin fierbere se evapora clorul si ne asiguram ca nu exista bacterii; insa metalele grele raman acolo.
Apa de la robinet nu are mineralele atat de importante si de valoroase ca apa minerala naturala plata. Apa de la robinet din 800 de localitati din 1500 analizate are depasiri de peste 10 ori mai mari de nitriti, amoniu, bacterii, enterococi (conform unui raport facut pe analize de Directia de Sanatate Publica si furnizat de Recorder).
Cel mai important lucru este sa va asigurati ca apa pe care o folositi este proaspata, curata si de calitate pentru a obtine cea mai buna experienta de savurare a ceaiului.
Ce ustensile sunt potrivite pentru prepararea ceaiului?
Pentru a pregati si savura ceaiul, este recomandat sa folosesti anumite ustensile special concepute pentru aceasta. Iata cateva ustensile potrivite pentru prepararea ceaiului:
1. ceainic
Un ceainic este esential pentru prepararea unui ceai de calitate. Alege un ceainic fabricat dintr-un material de calitate precum: fonta, ceramica, portelanul sau sticla. Un ceainic cu filtru incorporat este util pentru a preveni migrarea frunzelor in ceasca.
2. infuzor de ceai
Pentru a separa frunzele de ceai de lichid, poti folosi un infuzor de ceai. Acesta poate fi din otel inoxidabil, silicon sau material textil
3. cana sau ceasca de ceai
Alege o ceasca de ceai care sa-ti ofere o experienta confortabila de savurare. Opteaza pentru o forma ergonomica de ceasca si care sa pastreze caldura pentru o perioada mai lunga de timp.
4. lingurita de ceai
O lingurita de ceai te va ajuta sa masori cantitatea potrivita de frunze de ceai pentru fiecare ceasca sau ceainic. Alege o lingurita de ceai de calitate, cu o masura precisa si o forma potrivita.
5. termometru pentru apa
Pentru a respecta indicatiile pentru fiecare tip de ceai, trebuie sa te asiguri ca apa are temperatura potrivita pentru infuzare. Termometrul alimentar este foarte usor de folosit si foarte util. Desigur, chinezii stiau ca atunci cand apa incepe sa faca bule mici, are temperatura potrivita pentru ceai alb si verde, cand se formeaza bule pe margine ca niste perle, atunci apa a ajuns la temperatura potrivita pentru ceai oolong, iar cand aceasta face bule mari peste tot, este numai buna pentru ceai negru sau infuzie de alte plante si fructe.
6. tavita de ceai
O tavita de ceai este esentiala mai ales daca folosesti ceai pu-erh sau oolong, chiar si ceai negru. Frunzele de ceai trebuie incalzite si spalate, iar apa se arunca in tavita de ceai. In China si Japonia, orice familie are un set pentru ceremonia ceaiului, incluzand masuta de lemn pentru ceai, tavita, ceainic, cesti, lingurita, cutit pentru taierea turtelor de ceai.
Este important sa alegi ustensile de calitate, pe care le poti folosi o viata intreaga, care fac din prepararea si savurarea ceaiului adevarate momente de relaxare si rasfat pentru tine.
Cum prepar corect ceaiul?
- pregatesc ceaiul, ceainicul si aduc apa la temperatura potrivita
- incalzesc ceainicul cu apa fiarta inainte de a pune frunzele
- clatesc frunzele de ceai cu apa fierbinte, pentru a da deoparte impuritatile sau orice urma de praf (daca folosesc ceai oolong sau negru)
- pun cantitatea necesara de frunze de ceai in ceainic (aproximativ o lingurita la o cana de apa)
- torn pestte frunzele de ceai apa adusa la temperatura potrivita in functie de tipul de ceai
- pun capacul si las la infuzat, in functie de tipul de ceai
- strecor si ma bucur de beneficiile ceaiului
temperatura apei | timp de infuzare | |
ceai alb | 75-82°C | 3 minute |
ceai verde | 75-82°C | 1 minut |
ceai oolong | 90-93°C | 3 minute |
ceai negru | 100°C | 1-3 minute |
infuzie de plante | 100°C | 5 minute |
infuzie de fructe | 100°C | 10 minute |
Referinte:
"Cartea ceaiului verde" - dr. Lester Mitscher si Victoria Dolby Toews
ro.wikipedia.org/apa_potabila
claudiabenea.ro/totul-despre-apa/